Akyurt’ta, kadınların "madımak otu" mesaisi başladı
Akyurt’ta, Çubuk’ta bolca yetişiyor!
Akyurt’ta mahallelerimizde bolca yetişiyor! Yemeği de yapılıyor çorbası da. İşte tabiatın ikramı madımak kimilerine göre kadımalak otu.
Madımak (Kadımalak) otunun yemeği de yapılıyor, çorbası da. Kuru haliyle de satılıyor. Dağlardan fışkıran lezzet toplayana servet kazandırıyor desek yanılmış sayılmayız.
Köylerde ve Mahallelerimizde Ev hanımlarının topladığı madımağın kendiliğinden yetiştiğini, yaylalardan, dağlardan mevsiminde toplandığını söylüyorlar.
Bir teyzemiz, “Genellikle pişirilip günlük tüketiyoruz. Madımağın konservesini de yapıyoruz ve derin dondurucuda muhafaza ediyoruz. Özellikle kış aylarında misafirlere madımak ikramı, gelene değer verildiğinin nişanesidir. Bu yıl yağışların az olmasına rağmen bolca madımak topluyoruz.”dedi.
Anadolumuzun en lezzetli yemeklerinden biri olan madımak yemeğini pişirirken kısık ateşte pişirmeye dikkat edin. Ayrıca madımakları olabildikçe ince doğramalısınız. Dokulu bir sebze olduğu için çiğnemesi zor olabilir.
Madımak otu yemeği, özellikle İlçemizin bazı mahallelerinde popüler bir yemektir. Madımak otu, doğada yetişen ve yenilebilen bir bitkidir. Ancak madımak otu yemeden önce dikkatli olunması gereken bazı noktalar vardır. Madımak otunun doğru şekilde hazırlanması ve pişirilmesi önemlidir, çünkü yanlış hazırlanması toksik olabilir.
Madımak otu yemeği için temel adımlar şunlar olabilir:
Malzemeler
-Madımak otu
-Soğan
-Sıvı yağ
-Tuz
-Pul biber (isteğe bağlı)
-Limon suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
1.Madımak otunu topladıktan sonra iyice yıkayın ve suyunu süzün.
2.Soğanı ince doğrayın ve bir tencerede sıvı yağ ile pembeleşene kadar kavurun.
3.Doğranmış madımak otlarını soğanın üzerine ekleyin ve karıştırın.
4.Tuz ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyin. Pul biber kullanıyorsanız, baharat seviyenize göre ayarlayabilirsiniz.
5.Madımak otları iyice karıştırıldıktan sonra, tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Madımak otları kendi suyunu salar ve bu suyla pişer. Sık sık karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
6.Madımak otları yumuşak ve pişmiş görünene kadar pişirme işlemine devam edin.
7.Yemeği ocaktan aldıktan sonra limon suyu sıkarak servis yapabilirsiniz.
ÖZEL DİP NOT:
Madımak otu yemeden önce doğru şekilde hazırlanmalıdır. Uygunsuz hazırlık ve pişirme, madımak otunun toksik olmasına neden olabilir.
Toksik ne demek(Anlamı): TDK sözlüğüne göre toksik kelimesi, 'içinde eser miktarda zehir barındıran organizma' demektir. Biyoloji biliminde ve ilaç sektöründe kullanılan toksik kelimesi, sosyal medya dilinde zararlı insan, kötü niyetli kişiler için de kullanılmaya başlanır.